تاریخ اسلام - جلسه ۶

مجموعه تاریخ اسلام از حاج آقا قاسمیان

سه شنبه، 19 آبان 1388

24 دقیقه

النور : ۱۱ إِنَّ الَّذینَ جاؤُ بِالْإِفْکِ عُصْبَةٌ مِنْکُمْ لا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَکُمْ بَلْ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ لِکُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ مَا اکْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ وَ الَّذی تَوَلَّى کِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذابٌ عَظیمٌ

النور : ۱۲ لَوْ لا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَیْراً وَ قالُوا هذا إِفْکٌ مُبینٌ

در این آیات ماجرای افک یعنی نسبت فحشا به خانواده حضرت رسول دادن مطرح شده است. به کار بردن وازه عصبه (راغب مى‏گوید: کلمه” عصبه” به معناى جماعت دست به دست هم داده و متعصب است) می رساند که این موضوع توسط یک گروه منظم و سامان یافته رهبری یافته بود (چرا که عصبه به گروهی که همدیگر را در امری یاری می کنند اطلاق می شود) و از آیه فهمیده می شود این ماجرا چنان در بین مرم شهرت پیدا کرد که سر و صدا به راه انداخت.

کلمه” افک”- به طورى که راغب گفته- به معناى مطلق دروغ است، و معنایش در اصل، هر چیزى است که از وجهه اصلى‏اش منحرف شود، وجهه‏اى که باید داراى آن باشد.

خطاب در آیه شریفه و آیات بعدى‏اش به مؤمنین است، آن مؤمنینى که ظاهر ایمان را دارند، چه اینکه واقعا هم ایمان داشته‏اند، یا منافق بوده‏اند و در دل مرض داشته‏اند و با توجه به اینکه در پایان آیه به عذاب عظیم اشاره کرده است مومنین باید مراقب چنین دسیسه هایی که از سوی گروه های منافقان ساماندهی می شود باشند.