رفع دائمی موانع رشد

مجموعه موانع رشد از حاج آقا پناهیان

در هیئت شهدای گمنام

شنبه، 22 خرداد 1395

35 دقیقه

رشد از مفاهیم کلیدی قرآن کریم می باشد که با لفظ تزکیه از آن یاد شده است. تزکیه دارای یک فرآیند مستمر است و عملیات پایان ناپذیر است و یه این صورت نیست که کسی پاک شود و تمام شود. تزکیه بیشتر بر رفع موانع تکیه دارد نسبت به کسب عوامل. از دید کسی که بیرون از دین است دین بیشتر به نهی از محارم تکیه دارد ولی باید این گونه تحلیل کرد که انسان از بس پاک و خوب و ... است نیازی نیست که چیزی را کسب کند بلکه همین که موانعی را بردارد آنچه می ماند همه خوبی و خیر است.

زندگی دینی مانند رانندگی نیست. در رانندگی از خود مراقبت می کنیم که به دیگران نزنیم و دیگران هم دغدغه ای برای تصادف با ما ندارند. اما زندگی اینگونه است که مدام دیگران می خواند مانع از رشد انسان شوند. «إِنَّ الْانسَانَ لَفِى خُسْر» (عصر، ۱) این آیه خیلی مثبت است و اصلا منفی نیست چون به انسان می گوید که از هر لحظه باید سود برد. انسان از بس که دارا است اگر همیشه هم ضرر کند باز هم دارایی خود را دارد.

انسان نمی توانند مانند حیوانات زندگی کند. آنها زندگی خیلی آرامی دارند که کسی به کسی کاری ندارد ولی برای انسان اینگونه نیست و همه می خواهند مانعی برای زندگی انسان ایجاد کنند. او نباید غفلت کند و از موانع رشد خود بی اطلاع باشد.

وقتی مؤمن یک صف بد را از بین می برد بلافاصله صفت دیگر به میان می آید تا تا آخر عمر زندگی اش را ادامه دهد. وقتی می بینید روزگار خیلی تحویلتان می گیرد مشکوک باشید که می خواهد ضربه ای را وارد کند و دار امتحانی به پاست.

به صورت مداوم از سوی طبیعت بشر و ابلیس در بستر امتحان خطرات انسان را تحدید می کند و با عبور از این خطرات است که انسان می تواند، موفق باشد. قلع و قم کردن موانع خود گاهی منتهی به کسب حسنات می گردد.

رشد و کنار زدن موانع و بیرون آمدن نقاط ضعف دائمی است و به صورت تصادفی نیست. پس ما باید دائما از موانع رشد مراقبت کنیم.

نیروهایی اطلاعات به دنبال مورد می گردند که اگر افراد مورد دار باشند دارای رفتارهای مشکوک و نادرست باشند، آنها را مورد بررسی قرار می دهند.

قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ ع‏ طُوبَى‏ لِمَنْ‏ شَغَلَهُ‏ عَيْبُهُ‏ عَنْ عُيُوبِ النَّاس‏ (بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج‏۷۲، ص: ۱۱۹)

خوشا به حال کسی که مشغولیت او به عیبش است تا اینکه به عیوب دیگران بپردازد.

آیت الله بهجت می فرمودند: ما جوان بودیم چشم دزدک گرفته بودیم. یعنی تا می خواست به نامحرم بخورد سریع چشم ما از آن سمت دزدیده می شد. یعنی چون از بس که عادت کرده است که نامحرم را نبیند به سمت نامحرم هم نمی خورد.

استغفار یعنی مواظبت کردن از موانع رشد.

رفقا مدام در آغوش باشید با اینکه کسانی هستند که دائما می خواهند شما را از بغل خدا در می آورند. اگر در آغوش خدا باشید در خانه ی او هستید و خواب های خوب می بینید. ولی عده ای شما را از آن حالت بیرون می کشند و نمی خواهند که شما به خدا نزدیک باشید. شما که بچه بسیجی هستید بیشتر با شما کار دارند و می خواهند شما را پر از عیوب کنند. تازه بعد از اینکه یک عیبی روی او گذاشتند، به دنبال آن غفلت بیشتر ایجاد می کنند که عجب عیب بزرگی دارد و زمینه ی پذیرش عیوب دیگر را ایجاد می کنند و با ایجاد ناامیدی در او او را سرتاسر عیب می کنند.